Sıradaki Şarkı: Confide In Me


Kylie Minogue, Haylie Minigue!

Yalnız mısın?Korkuyor musun?
Depresyonda mısın?Arkadaşa ihtiyacın var mı?
Çaresiz misin?Üzgün müsün?

O zaman hemen ara: 1-555-CONFIDE

...diye başlar Kylie Minogue’un muhteşem şarkısı Confide In Me’nin video klibi. Ekran altıya bölünmüştür, değişik renk ve modellerde altı tane Kylie şarkıya girer:

I stand in the distance,
Of you, from afar,
Should I offer some assistance,
Should it matter who you are


Anlaşılan Kylie ablamız (veya ablalarımız)  bir itiraf organizasyonunun tanıtımında rol almaktadır. Müşterilerine itiraf etmenin (ya da günah çıkarmanın diyelim) rahatlama duygusunu aşılamak istemektedir. “Senden uzaktayım, yani sana zarar vermem; ama yardımcı olabilirim” mealinde mırıldanmaktadır.


Bir başka yoruma göre Kylie sevgilisine seslenmektedir; ona güvenmesini, teslim olmasını istemektedir. Onun sorunlarını kendisiyle paylaşarak acısını azaltmayı, bu şekilde destek olmayı amaçlamaktadır:

We all get hurt by love,
And we all have our cross to bear,
But in the name of understanding, now
Our problems should be shared

Ama şarkının klibi ilk yorumu destekler havadadır... Kylie, tek bir kişiden ziyade, tüm dertli vatandaşlarımıza seslenmektedir, her türlü yaralı ruha hitap etmekte, onları dertlerini paylaşması konusunda teşvik etmektedir:

I can keep a secret and throw away the key,
But sometimes to release it,
Is to set our children free,

Klipte altı parçaya bölünmüş ekrandaki altı değişik Kylie ile hedef kitle segmentasyonu yapılmış, her zevke hitap edilmiştir; çocuksu, protest, feminen ve (tabii ki) şuh Kylie’yi seyrederiz. Fondan da, depresyon ilaçları gibi, konuyla ilgili görüntüler akmaktadır. Bu esnada Kylie gayet mistik, kozmik, ulvi ve manevi mesajlar vermektedir...


Şimdi içinizden “yahu, sen bizim bildiğimiz Kylie Minogue’dan mı bahsediyorsun” diyeceksiniz. Hani şu kulaktan çok göze hitap eden, basit pop şarkılarını erotik soslarla sunarak büyük bir şöhret ve hayran kitlesi kazanan Avustralyalı minyon şarkıcıdan... Evet, ondan bahsediyorum; ama her bozuk saatin günde bir kez doğruyu göstermesi gibi, Kylie öyle bir şarkı seslendirmiş ki, pop dünyasında müthiş bir iz bırakmış.

Confide In Me, Kylie’nin en iyi, belki de tek iyi şarkısı. Çoğu kişinin Kylie’den beklemediği, duyduğunda şok geçirdiği bir parça. Hatta müzik severlerin “Acaba yeni bir Kylie mi doğuyor” diye umutlandıkları bir şarkı. Ama hemen kötü haberi vereyim; şarkının arkası gelmedi ve Kylie daha sonrasında vasat pop şarkılarla kariyerine devam etti.

Confide In Me, sözleriyle olduğu gibi müziğiyle de şaşırtan, ters köşeye yatıran bir parça. Şarkı nefis bir keman taksimi ile başlıyor ve yaklaşık bir dakika boyunca yaylılarla ruhumuzu okşuyor, bizi huzura boğuyor ve kozmik evrende bir üst algı seviyesine zıplatıyor (amma laflar ettim ha!). Kemanlara klavyeler, vurmalılar, diğer yaylılar da katılıyor ve auramız giderek ışıyor...

Bir süre sonra Kylie’nin şarkıya cuk oturan sesi devreye giriyor ve bizi tatlı tatlı itiraf yoluyla kurtuluşa çağırırken tamamen transa geçiyoruz. Şarkının güçlü pop altyapısına orta doğu ve hint esintileri, caz ve dance ezgileri de çeşni katarak mistisizmi doruğa çıkarıyor. “We all get hurt by love” derken Kylie’ye hak veriyoruz ve müziğin “problems should be shared” nakaratıyla zirve yaptığı esnada hepimiz dertlerimizi Kylie ile paylaşmaya ikna oluyoruz!


Kylie Minogue, Confide In Me ile müzik severlerin gönlünde büyük bir taht kurdu. Kendisi, çok iyi şarkı söyleyemese bile, müzik seven ya da sevmeyen birkaçyüz milyon erkeğin gönlünde tahta sahip zaten. Avustralya’da pembe dizilerle şöhret olan Kylie, Michael Hutchence ve Nick Cave gibi Aussie müzisyenlerin desteğiyle pop sahnelerine fırladı. İşin ilginci, 1,52 civarındaki boyu ile sahneleri alt üst etti! Tüm dünyanın çözmeye çalıştığı bir gizem oldu Kylie; bu boy ile dünya erkek nüfusunun ekseriyetini kendine hayran bırakan, dünyanın en seksi ve arzu edilen kadınları arasında sürekli ilk sıraları zorlayan bir afet-i devran nasıl olabildi?


Kylie klipleri her zaman büyük bir heyecanla beklenir müzik alemlerinde...

Sorunun yanıtını, sanırım sadece Türkçemizde bulunan bir deyimde bulabiliriz: Bodur tavuk her dem piliç. Bazılarımız da Avustralya aksanı ile isminin “Kylie Minogue - Hayli Minik” olarak okunduğunu iddia etti. Sonuçta Kylie, kısa boyuna rağmen oldukça orantılı ölçüleri ve vücut hatlarını hakkıyla kullanmaktan geri kalmadı; kliplerinde seyirciyi ekran başına mıhlayacak kostüm ve koreografi ile her zaman çok “seyredildi”... Ama 2005 yılında Kylie’ye nazar değdi; göğüs kanserine yakalandığı anlaşıldı.

Uzun ve başarılı bir tedaviden sonra Kylie kanseri yendi ve yeniden müzik dünyasına döndü. Uslanmış mıydı? Külliyen hayır! Eskisinden de cüretkar kliplerle ortalığı kasıp kavurdu. Hele ki 2010 yılı “All The Lovers” single’ının video klibi unutulmaz... Klipte, binlerce gencimiz bir aşk piramidi oluşturuyorlar; piramtin en tepesinde de Kylie ablamız arz-ı endam ediyor. Bir süre sonra piramidi oluşturan gençlerin kanı kaynıyor ve “savaşma seviş” sloganını en toplu şekilde hayata geçiriyorlar.


Müzik dünyasının en “orji”nal kliplerinden...

Sanırım Kylie ablamız sinema-televizyon tarihinin “en toplu sevgi değişimi” rekorunu “Koku” filminin final sahnesinden almak istedi. Seyredenler hatırlayacaktır, Patrick Süskind’in muhteşem romanından uyarlanan Koku, bütün bir şehrin toplaşıp birbirine sevgisini en yoğun şekilde gösterdiği “orji”nal bir sahneyle zihinlere kazındı... Kylie de bu sahneyi alaşağı edebilecek bir kliple müzik dünyasını salladı.

Kylie, Avustralya’nın Madonna’ya cevabı olarak lanse edildiğinde pop dünyasında geniş bir destek buldu. Hatta Madonna’nın bile Kylie’yi çok sevdiği söylenir. Belki Madonna kadar meşhur olamadı, ama her zaman için Avustralya’nın milli kültür hazinesi olarak adından söz ettirdi.   


Kylie’nin Melbourne’daki heykeli...

Ve bu sansasyonel şarkıcı, Confide In Me ile zor beğenen müzik otoritelerinin bile takdirini kazandı. Kylie kadar şarkının bestecisi ve yapımcısına da saygılarımızı sunalım tabii... Beste o kadar başarılı ve yoruma açık ki, son derece farklı tınılarla icra edilebiliyor. Bu yüzden, şarkı birçok kez cover’lanmış, Kylie’nin kendisi bile her konserinde farklı bir yorum getirmiş... Bazen hızlı bir ritim, sert gitar tonları ile, bazen de unplugged, sadece yaylı sazlar eşliğinde...

Örneğin, aşağıdaki iki yorumu da seyretmenizi tavsiye ederim. İlki, Kylie’nin BBC Radyo kayıtları sırasındaki yorumu; BBC orkestrasının yaylılar grubunun eşliğinde, müthiş bir senfonik icraat. Keman solo ve yaylıların uyumu kulağınızı okşayacaktır.


Daha çılgın bir yorum için Kylie’nin bir konserinde sert bir tempoda ve shaolin rahipleri koreografisinde seslendirdiği şeklini kaçırmayın:


Şarkıyı seslendiren değişik gruplar arasında Hurts yorumu en başarılılarından... Solistinin güçlü sesi, şarkıdaki vokali oldukça cilalamış... Hurts’ün “we all get hurt by love” deyişi ayrı bir lezzet katıyor...


Hangi yorumunu dinlerseniz dinleyin, ama arada bir dönüp “Confide In Me” ile ruhunuzu dinlendirin, Kylie’ye içinizi açın, itiraflarınızı esirgemeyin. Bana da bu yazıyı Maya kıyamet günü yazmak nasip oldu ya, daha ne diyeyim... Herhalde şarkının astro-mistik havası evrendeki enerji akımı ile rezonansa girerek ruhumu gıdıkladı ve beyin dalgalarımı harekete geçirerek beni yazmaya teşvik etti...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sinema Dünyasında Tanrı'yı Arayan Filmler

Şikago Sokaklarında Cazın, Mafyanın ve Pizzanın Peşinde

Şikago'da "Dönen Dolaplar"