Japon Yapmış Medya macerası 9

Japon Yapmış/Ne Yapmış biraderlerin medya macerası kendi çapında devam ediyor. Son zamanlardaki tatlı misafirliklerinden biri, Cumhuriyet Kitap ekinde “Türkçe Günlükleri”ni yazan Feyza Hepçilingirler’in köşesi. Belki hatırlarsınız, Japon Yapmış bundan yaklaşık bir buçuk yıl önce Feyza Hanım’ın köşesine konuk olmuştu:

http://onurataoglu.blogspot.com/2011/03/japon-yapms-medya-maceras-4.html


Feyza Hepçilingirler, dilimizin doğru kullanımı, ifade, anlatım gibi konularda çok hassas olan bir türkçe sevdalısı olduğundan, köşesinde yer bulmaktan mutlu olmuştum. Geçenlerde, küçük kardeş “Japon Ne Yapmış” da Feyza Hanım’ın sayfasında yer almış:

“Devam kitapları biraz şanssız mıdır? Onur Ataoğlu'nun Japon Yapmış'ını zevkle okumuş, günlüklerde de söz etmiştim. Japon Ne Yapmış'a (Çınar Yayınları) aynı ilgiyi gösteremedim. Oysa bu kitapta yine son derece ilgi çekici şeylerden söz ediliyor. Ataoğlu, 'Japonya'da yabancı olmayı, günlük hayat koşturmacası içinde Japonya'nın çeşitli kültürel görünümlerini, Japon mutfağını, Japon bahçelerini, akıl ötesi Japon icatlarını, Japon mafyası Yakuzayı, sinek avlayan polisleri, dini festivalleri, Japon öcü hikâyelerini (') kısacası Japon'un neler yaptığını, hem düşündüren hem de eğlendiren bir dille anlatmaya devam ediyor.”



Feyza Hanım, benim de ara sıra aklımı kurcalayan bir konuya değinmiş; devam kitaplarının makus talihi! Aslında, kitaplar bir birinin devamı niteliğinde değil; tek ve büyük bir taslağın üç kitap halinde yayınlanması. Devamdan ziyade, tamamlayıcı kitaplar; yani “birincisi tuttu, ikincisini de yazalım” şeklinde bir “Indiana Jones” serisi değil. Ama tabii bunu kitapsever kamuoyuna açıklamam zor... Bakalım üçüncü kitabın başına ne gelecek?

Japon Ne Yapmış, bir Edebiyat-Sanat Kültür Dergisi olan “Kar”da da güzel bir yazı ile tanıtılmış. İsmail Biçer’in hazırladığı yazıdan bir alıntı yapmak istiyorum:

2002’nin Kasım ayında Tokyo Büyükelçiliği Ekonomi Müşavirliğine tayin edilen ve buradaki görevini 2006’nın Haziran ayına kadar sürdüren Onur Ataoğlu, Japon Yapmış adını taşıyan kitabının devamı olarak Japon Ne Yapmış ile çıkıyor okur karşısına. Japonya’da yabancı olmanın getirdiği güçlüklerle mücadele ederken, yaşadıklarını not almayı unutmayan Ataoğlu, çeşitli yönleriyle bize son derece ilginç gelecek Japonları, hem düşündüren hem de eğlendiren bir anlatımla sunuyor. Günlük hayat koşturmacası içinde Japonya’nın çeşitli kültürel görünümlerini, Japon mutfağını, Japon bahçelerini, bizi şaşırtan Japon icatlarını, Japon mafyası ‘yakuza’yı, sinek avlayan polisleri, dini festivalleri, dışarıdan gelen yabancılara yaklaşımlarını, gece hayatlarını, dünyaca ünlü sinema yönetmeni Akira Kurosawa’yı, Hiroşima’ya atılan atom bombasından etkilenerek ölen bir ‘kız çocuğu’nu, İkinci Dünya Savaşının bittiğinden habersiz, ormanların derinlerinde saklanarak yaşamaya çalışan Japon Rambolarını bu kitapta bulmanız mümkün. Japon Ne Yapmış, son derece yalın bir dile sahip olmakla beraber, “şu Japonlar ne ilginç!” dedirttiren türden bir eser… Bir topluma ait ansiklopedik bilgilerden oluşmuyor… Bir toplumun dikkat çekici özellikleri, başka bir toplumla kıyaslanarak veriliyor...

Onur Ataoğlu’nun Japonya’da kaldığı süre boyunca, yaşadıklarını kayıt altına aldığı Japon Ne Yapmış, okuyucuyu peşinden sürükleyeceğine inandığım, sıra dışı bir toplum olan Japonları daha yakından tanımamızı sağlayacak bir yapıt. Her sayfasında kendimizi (yaşadığımız toplumu) kıyaslayacağımız, ortak ve ayrık noktalarımızı yan yana getirmeye çalışacağımız bir eser.

İsmail Biçer'e ve Kar Dergisine de bu samimi değerlendirme yazısı için teşekkür ediyorum. Artık sıra, Japon Yapmış biraderlerin üç numarasında, çıta yükseldi, ona göre ayağını denk alsın...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sinema Dünyasında Tanrı'yı Arayan Filmler

Şikago Sokaklarında Cazın, Mafyanın ve Pizzanın Peşinde

Şikago'da "Dönen Dolaplar"